Häng med på insidan av Wilson

Wilsonbloggen

5/10 2011 av Martin Sköld

Nummer ett här men inte där

Google

 

Att hittas på Google är viktigt, det är vi alla överens om. Det var viktigt redan för 15 år sedan. Det är såklart också viktigt att komma högt upp på resultatlistorna, men där kommer det svåra in. Googles ståndpunkt i det hela, är enligt min uppfattning, att de står på "sökarens" sida. Det ska vara ett relevant resultat som presenteras för den som söker och just det börjar Google ta till en extrem nivå. De är inte bara sökordrelevans som spelar in i denna kamp, utan geografiska parametrar är också inblandade i sökresultaten och nu under det senaste halvåret även Google+ och framförallt +1-funktionen.Så vad betyder det här i praktiken? Jo, det betyder att det inte är säkert att du som sitter i Stockholm får inte samma resultat på ett sökord som vi får i Kalmar. Är du inloggad på Google+ så märker ännu mer skillnad då dina vänners plusande spelar in i resultaten. Så vem får rätt resultat? Det är faktiskt det som är det smarta i det hela. Rätt resultat är unikt för varje sökare. Bor du i Stockholm och söker på ordet "restaurang" så ska du inte få resultat med restauranger i Kalmar, bor du på Öland och söker på "fotboll" så ska du inte få upp fotbollsföreningar i Luleå etc.

Sammanfattningsvis så blir det till att fortsätta optimera din site. Fokusera på att sprida din hemsida i de rätta forumen så ska du se att du får relevanta träffar på Google även om du inte ligger högst upp på alla sökningar, överallt eller hos vem som helst.