Vi har programmerat hemsidor sedan 2005.
Trots det är vi löjligt nyfikna på nya möjligheter, tekniker och utmaningar inom webbutveckling. Responsivitet, pixelperfekt webbdesign och maximal prestanda är hygienfaktorer. Vi trivs bra i webbprojekt av alla former men mår lite extra prima när vi får producera hållbara hemsidor med Jamstack-teknik.
Sugen på lite lättlagade och smaskiga kycklingrecept? Besök guldfageln.se
Wilson Creative har ägnat stora delar av 2010-talet åt att hjälpa små och stora företag att bygga hemsidor i WordPress. Vi har finslipat processen och nått vad vi tror är maximal användarvänlighet och prestanda. Om WordPress är din absoluta favoritkopp te så löser vi en specialbyggd WordPress-hemsida, inga problem, den blir grym.
Men tiderna förändras och såväl digitala trender som miljön kräver att vi agerar. Varje webbsida, inlägg på sociala medier och e-post som skickas har en verklig effekt på växthuseffekten och höjer sakta men säkert den globala temperaturen.
Tråkigt att vi sänker stämningen lite här men vi har såklart en god nyhet också: Det finns ett sätt att göra hållbara hemsidor! Med hjälp av Jamstack-teknik, som är en samling teknologier: JavaScript, API:er och Markup, bygger vi snabba och säkra hemsidor som dessutom är energisnåla.
Årets tillväxtbyrå i Kalmar Län 2022 Sporrong & Eriksson anlitade oss för att ta fram en ny hemsida med Jamstack. Snabb, säker och hållbar. Besök hemsidan sporrongeriksson.se
Tack vare sina snabba laddningstider och att det inte finns något behov av avancerade servrar så är Jamstack en utmärkt grund för att skapa energisnåla, hållbara webbsidor med lågt CO₂-utsläpp. Det är alltså en teknik som bidrar till att främja en grönare och mer hållbar digital närvaro. Det tycker vi på Wilson känns extra kärleksfullt!
En sida byggd i Jamstack laddar upp till tio gånger snabbare jämfört med konventionella sajter. Detta beror bland annat på att man inte använder någon databas som skickar frågor fram och tillbaka för att hämta data. Vem pallar långa laddtider liksom?!
Vi levererar alltid en teknisk SEO där webbprestanda, indexering och genomsökbarhet står i fokus. Den snabba dataöverföringen innebär dessutom att sajten rankar bättre på sökmotorer som Google. Mer trafik möjliggör bättre konvertering = win-win!
En stor fördel med att bygga en ny hemsida Med den här tekniken är säkerheten. Eftersom en Jamstack-hemsida inte behöver någon webbserver, finns det mindre att attackera för potentiella hackare. Det finns överlag också mindre kod på en Jamstack-hemsida. Mindre kod betyder att det finns mindre saker att underhålla, vilket i sin tur betyder mindre risk för utdaterad kod eller säkerhetshål.
Med ett headless CMS (Content Management System) finns flera alternativ att hantera hemsidans innehåll. Vi är stolt partner till Prismic som levererar marknadens vassaste tjänst på området = busenkelt för användaren att uppdatera innehållet på hemsidan närhelst andan faller på.
Eftersom ett leveransnätverk för innehåll i en Jamstack-sajt består av flera olika servrar är driftsäkerheten mycket högre än hos en vanlig webbserver. Om den närmaste servern inte kan hantera din förfrågan kommer den att skickas vidare till nästa. Detta betyder att JamStack-sidor väldigt sällan ligger nere.
Med sina foto-realististiska visualiseringar hjälper Walk the Room fastighetsbolag att kommunicera potentialen i deras projekt. Besök webbsidan walktheroom.com
När UX/UI-fasen är klar går vi över till utveckling av hemsidan.
I början av utvecklingsprocessen har vi redan en tydlig plan för arbetet tack vare vår noggranna förstudie och UX-process. Även om webbutvecklingen är den mest tidskrävande fasen i projektet, är det också en spännande period då design och funktionalitet växer fram. Projektets webbutvecklare samarbetar nära med sajtens designer för att säkerställa att webbsidans gränssnitt lever upp till våra höga krav på önskvärd användarupplevelse.
Vår webbutvecklare börjar bearbeta designen, användargränssnittet och eventuella systemintegrationer. Under denna fas ser utvecklarna till att den nya designen är responsiv och fungerar lika bra oavsett webbläsare och enhet.
Inte sällan ska webbplatsen integreras till ett eller flera externa system. Detta kan innebära anslutningar till CRM-system, nyhetsbrevstjänster, företagssystem, bokningssystem, medlemsregister och så vidare. Dessa integrationer är många gånger nödvändiga för att webbplatsen ska vara relevant för användaren.
När webbplatsen börjar bli färdig är det dags att lägga till innehåll. I vissa fall innebär detta att flytta över befintligt innehåll till den nya webbplatsen, men ibland krävs helt nya material som bilder, filmer och SEO-anpassade texter. Denna fas inkluderar även omfattande testning för att bekräfta att alla funktioner fungerar som vi har tänkt oss. Vi säkerställer också att webbplatsen är responsiv för mobila enheter och surfplattor och fungerar över olika webbläsare. Slutligen erbjuder vi utbildning för varje webbplats vi utvecklar, så att ditt team känner sig tryggt att hantera innehållet själva.
Till slut är det dags för lansering! På lanseringsdagen hanterar vi bland annat serverinstallationen och konfigurationen, registrerar den nya webbstruktureringen hos sökmotorer (via 301-omdirigeringar) och styr om DNS-inställningarna. Allt innehåll bör vara på plats vid detta tillfälle och sidan testas av både oss och er. Efter lanseringen utförs ytterligare tester för att försäkra oss om att den nya webbplatsen fungerar som den ska.
Pssst! Självklart glömmer vi inte att fira vårt gemensamma webbprojekt med lite bubbel!
Kostnaden för att bygga en ny hemsida varierar mycket beroende på projektets storlek, sidans funktionalitet och övergripande ambitionsnivå. Fundera på vad som är dina "must haves" och börja där. Det som kan kategoriseras som "nice to haves" går alltid att lägga till längre fram.
Storlek: En liten, enkel hemsida med några få sidor är såklart billigare än en stor webbplats med hundratals undersidor.
Funktionalitet: En enkel webbplats med basfunktioner är billigare än en webbplats med avancerade funktioner som e-handelslösningar, användarregistrering eller interaktiva element.
Ambitionsnivå: Behöver du avancerad SEO med professionellt innehåll i form av text, bild, video och/eller diverse komplicerade speciallösningar så kommer prislappen matcha ambitionen.
Responsiv design innebär att en webbsida är utformad för att fungera och se bra ut på olika enheter och skärmstorlekar. Det innebär att layouten och innehållet anpassas automatiskt beroende på om besökaren använder en dator, surfplatta eller mobiltelefon. Målet med responsiv design är att ge användarna en optimal upplevelse oavsett vilken enhet de använder
Det finns inga regler runt detta men det finns några saker som många gånger fäller avgörandet:
Gammal teknik: Webbteknik utvecklas blixtsnabbt, och om din webbplats börjar kännas långsam kan det vara dags för en uppgradering. En ungefärlig levnadstid för en hemsida ligger runt 3-5 år.
Design och användarupplevelse: Trender inom UX- och webbdesign förändras, och om du upplever att din webbplats ser gammal och tråkig ut så gör den nog helt enkelt det.
Funktionalitet och innehåll: Om din webbplats inte längre uppfyller dina affärsbehov eller om du vill lägga till nya funktioner så är det nog också läge för ett omtag.