Miljövänlig webbutveckling med Jamstack

Dags för ny hemsida?

Bra! Vi har programmerat hemsidor sedan 2005.

Trots det är vi löjligt nyfikna på nya möjligheter, tekniker och utmaningar inom webbutveckling. Responsivitet, pixelperfekt webbdesign och maximal prestanda är hygienfaktorer. Vi trivs bra i webbprojekt av alla former men mår lite extra prima när vi får producera hållbara hemsidor med Jamstack-teknik.

Kika på Guldfågelns hemsida!

Sugen på lite lättlagade och smaskiga kycklingrecept? Besök guldfageln.se

Hemsida till guldfågeln.se | Webbutveckling
Wilson Tech
Jamstack

Framtidens hemsida är hållbar och dundersnabb

Wilson Creative har ägnat stora delar av 2010-talet åt att hjälpa små och stora företag att bygga hemsidor i WordPress. Vi har finslipat processen och nått vad vi tror är maximal användarvänlighet och prestanda. Om WordPress är din absoluta favoritkopp te så löser vi en specialbyggd WordPress-hemsida, inga problem, den blir grym.

Men tiderna förändras och såväl digitala trender som miljön kräver att vi agerar. Varje webbsida, inlägg på sociala medier och e-post som skickas har en verklig effekt på växthuseffekten och höjer sakta men säkert den globala temperaturen.

Tråkigt att vi sänker stämningen lite här men vi har såklart en god nyhet också: Det finns ett sätt att göra hållbara hemsidor! Med hjälp av Jamstack-teknik, som är en samling teknologier: JavaScript, API:er och Markup, bygger vi snabba och säkra hemsidor som dessutom är energisnåla.

Hemsida i Jamstack till Sporrong & Eriksson

Årets tillväxtbyrå i Kalmar Län 2022 Sporrong & Eriksson anlitade oss för att ta fram en ny hemsida med Jamstack. Snabb, säker och hållbar. Besök hemsidan sporrongeriksson.se

Webbcase sporrongeriksson.se | Webbutveckling
Varför Jamstack?

En Jamstack-hemsida är energisnål

Tack vare sina snabba laddningstider och att det inte finns något behov av avancerade servrar så är Jamstack en utmärkt grund för att skapa energisnåla, hållbara webbsidor med lågt CO₂-utsläpp. Det är alltså en teknik som bidrar till att främja en grönare och mer hållbar digital närvaro. Det tycker vi på Wilson känns extra kärleksfullt!

Maximal prestanda och snabb laddning

En sida byggd i Jamstack laddar upp till tio gånger snabbare jämfört med konventionella sajter. Detta beror bland annat på att man inte använder någon databas som skickar frågor fram och tillbaka för att hämta data. Vem pallar långa laddtider liksom?!

Sidan rankar högt på Google

Vi levererar alltid en teknisk SEO där webbprestanda, indexering och genomsökbarhet står i fokus. Den snabba dataöverföringen innebär dessutom att sajten rankar bättre på sökmotorer som Google. Mer trafik möjliggör bättre konvertering = win-win!

Vi undviker säkerhetshål

En stor fördel med att bygga en ny hemsida Med den här tekniken är säkerheten. Eftersom en Jamstack-hemsida inte behöver någon webbserver, finns det mindre att attackera för potentiella hackare. Det finns överlag också mindre kod på en Jamstack-hemsida. Mindre kod betyder att det finns mindre saker att underhålla, vilket i sin tur betyder mindre risk för utdaterad kod eller säkerhetshål.

Du administrerar sajten enkelt och snabbt

Med ett headless CMS (Content Management System) finns flera alternativ att hantera hemsidans innehåll. Vi är stolt partner till Prismic som levererar marknadens vassaste tjänst på området = busenkelt för användaren att uppdatera innehållet på hemsidan närhelst andan faller på.

Sidan är alltid online

Eftersom ett leveransnätverk för innehåll i en Jamstack-sajt består av flera olika servrar är driftsäkerheten mycket högre än hos en vanlig webbserver. Om den närmaste servern inte kan hantera din förfrågan kommer den att skickas vidare till nästa. Detta betyder att JamStack-sidor väldigt sällan ligger nere. 

Webbprojekt: walktheroom.com

Med sina foto-realististiska visualiseringar hjälper Walk the Room fastighetsbolag att kommunicera potentialen i deras projekt. Besök webbsidan walktheroom.com

Webbcase walktheroom.com | Webbutveckling
Utvecklingsprocessen

Webbutveckling - The Wilson Way

När UX/UI-fasen är klar går vi över till utveckling av hemsidan.

Från koncept till lansering

I början av utvecklingsprocessen har vi redan en tydlig plan för arbetet tack vare vår noggranna förstudie och UX-process. Även om webbutvecklingen är den mest tidskrävande fasen i projektet, är det också en spännande period då design och funktionalitet växer fram. Projektets webbutvecklare samarbetar nära med sajtens designer för att säkerställa att webbsidans gränssnitt lever upp till våra höga krav på önskvärd användarupplevelse.

Utveckling av webbplatsen

Vår webbutvecklare börjar bearbeta designen, användargränssnittet och eventuella systemintegrationer. Under denna fas ser utvecklarna till att den nya designen är responsiv och fungerar lika bra oavsett webbläsare och enhet.

Integrationer

Inte sällan ska webbplatsen integreras till ett eller flera externa system. Detta kan innebära anslutningar till CRM-system, nyhetsbrevstjänster, företagssystem, bokningssystem, medlemsregister och så vidare. Dessa integrationer är många gånger nödvändiga för att webbplatsen ska vara relevant för användaren.

Innehåll, testning och utbildning

När webbplatsen börjar bli färdig är det dags att lägga till innehåll. I vissa fall innebär detta att flytta över befintligt innehåll till den nya webbplatsen, men ibland krävs helt nya material som bilder, filmer och SEO-anpassade texter. Denna fas inkluderar även omfattande testning för att bekräfta att alla funktioner fungerar som vi har tänkt oss. Vi säkerställer också att webbplatsen är responsiv för mobila enheter och surfplattor och fungerar över olika webbläsare. Slutligen erbjuder vi utbildning för varje webbplats vi utvecklar, så att ditt team känner sig tryggt att hantera innehållet själva.

Lansering

Till slut är det dags för lansering! På lanseringsdagen hanterar vi bland annat serverinstallationen och konfigurationen, registrerar den nya webbstruktureringen hos sökmotorer (via 301-omdirigeringar) och styr om DNS-inställningarna. Allt innehåll bör vara på plats vid detta tillfälle och sidan testas av både oss och er. Efter lanseringen utförs ytterligare tester för att försäkra oss om att den nya webbplatsen fungerar som den ska.

Pssst! Självklart glömmer vi inte att fira vårt gemensamma webbprojekt med lite bubbel!

Vanliga frågor kopplat till webbutveckling

Vad innebär responsiv design?

Vad kostar det att bygga en ny hemsida?

Hur ofta bör man bygga en ny hemsida?

Elin Bergqvist