Projekt

Nästa kapitel i historien om Dillbergs

Intro

1832 möter 2023

Dillbergs Bokhandel är en legendarisk institution i Kalmar som funnits sedan 1832. Idag verkar man även online genom en webbshop. Utöver böcker säljer Dillbergs även spel, pussel, konstmaterial och mycket annat. Sedan 60 år drivs Dillbergs av familjen Jeansson och 2023, lite drygt 190 år sedan butikens etablering, fick vi på Wilson äran att se över Dillbergs grafiska uttryck.

Dillbergs butik genom historien
Logotyp

Logotypen tar ett tydligt avstamp i historien. Det karaktäristiska D:et har använts i 40 år och är en väletablerad identitetsbärare. Symbolen har dock ritats om och känns inte längre lika klumpig. Den nya ordbilden är en klassisk serif, inspirerad av de tidigaste dokumenterade fasadmålningarna. I den primära logotypen värnar vi om och lyfter Dillbergs arv. Det är få butiker som kan stoltsera med en så gedigen historia.

Dillbergs primära logotyp
Dillbergs klistermärke
Dillbergs fasadskylt
Dillbergs bokmärke
Dillbergs sekundära logotyp
Färgpalett

Dillbergs primära färg är grön. En varm och inbjudande grön färg som kompletteras av sex färger. Fem lite mer subtila färger och en accentfärg i form av orange. Alla samspelar fint tillsammans.

Dillbergs färgpalett
Dillbergs färgkombinationer
Dillbergs mönster
Typografi

Dillbergs typsnitt är Fraunces och Plus Jakarta Sans. Fraunces är ett soft-serif-typsnitt som inspirerats av stilen i tidiga 1900-talets typsnitt som Windsor, Souvenir och Cooper. Typsnittet ger ett klassiskt, mjukt och personligt uttryck. Något som passar en klassisk bokhandel. Fraunces är dessutom ett variabelt typsnitt vilket medför nästintill oändliga möjligheter.

Plus Jakarta Sans är inspirerad av typsnitt som Neuzeit Grotesk, Futura och 1930-talets groteska sans serifs. Typsnittet har moderna och renodlade former och har hög läsbarhet i alla storlekar.

Dillbergs primära typsnitt
Bokrea
Karl Ove Knausgård
Dillbergs sekundära typsnitt
Dillbergs posters
Dillbergs programblad
Dillbergs posters
Dillbergs tygkasse
Dillbergs prislapp
Dillbergs Instagram
Dillbergs stämpelkort
Dillbergs stortavla
Dillbergs prisskylt
Dillbergs t-shirt
Dillbergs presentpapper
Dillbergs takskylt
Dillbergs papperskassar
Dillbergs bok
Emmy Karlsson