Projekt

Kalmar FF - med anor sedan 1910

Intro

Kalmar FF:s nya visuella identitet

Inför säsongen 2023 fick vi uppdraget att se över Kalmar FF:s visuella identitet. Ett hedersamt uppdrag som vi fick gå in i med både ödmjukhet och varsamhet. Att arbeta med en fotbollsförening och till och med justera det mest centrala – emblemet – är inget man gör i en handvändning.

Kalmar FF - grafisk profil av Wilson Creative
Emblem

En gedigen designprocess

Emblemet är, utöver klubbfärgerna, det mest centrala i en förenings visuella uppenbarelse. Detta medför ett enormt ansvar när man ska justera detsamma. Anledningen till att Kalmar FF ville se över sitt emblem var att man upplevde att man var inkonsekvent kring hur man använde det, att en mängd olika emblem florerade och att emblemet i stort var svårt att få till i små digitala format och i olika trycktekniker.

När vi inledde arbetet gjorde vi, tillsammans med historikern Klas Palmqvist, en gedigen research och djupdykning i olika arkiv kopplade till föreningen. Utifrån detta gjorde vi en tidslinje över emblem som Kalmar FF använt genom åren. Vi gjorde också en genomgång och dissekering av det nuvarande emblemet där vi kunde hitta en rad förbättringsområden.

Kalmar FF:s emblem genom åren | Grafisk design
Brister i Kalmar FF:s tidigare emblem
Process

Ett nytt emblem, eller?

Utifrån förarbetet började vi skissa på de olika beståndsdelarna i emblemet. Den runda ringen tillsammans med den ikoniska röda formen, ordbilden och inte minst lagerkransen. Just lagerkransen gjorde vi många olika iterationer av. Hur mycket av de små detaljerna kunde vi skala bort och hur mycket kunde vi förenkla utan att tappa den unika Kalmar FF-känslan?

Målsättningen med emblemet var att komma närmare originalemblemet, att få in mer rött i emblemet och att använda solida färger istället för olika färgskiftningar. Detta tillsammans med en bättre balans och symmetri gör att emblemet fungerar bättre i både stora och små format och att det kommer att se likadant ut överallt.

Målbilden har varit att ta fram ett helt nytt emblem, men som vid en första anblick känns som det alltid har gjort. Ett modernt men ändå tidlöst emblem, som kommer att kunna fungera i många år framöver.

Skisser på nytt emblem till Kalmar FF
Skisser på nytt emblem till Kalmar FF uppsatta på väggen
Kalmar FF - ny logotyp röd bakgrund
Kalmar FF - ny logotyp vit bakgrund
Kalmar FF - ny logotyp, svartvitt
Kalmar FF flaggor
David Olafsson och Rasmus Elm, Kalmar FF
Kalmar FF i sociala medier
Kalmar FF vimpel och halsduk. Rött och vitt.
Kalmar FF säsongskort
Kalmar FF emblem genom tiderna
Färgpalett

Rött och vitt tillsammans med färger från historien

Att ändra Kalmars klassiska rödvita uppenbarelse var naturligtvis aldrig ett alternativ. Vi har däremot sett över den röda nyansen. Dessutom har den primära röda färgen ackompanjerats av ytterligare röda nyanser, för ett mer dynamiskt uttryck. Guldfärgen i emblemet har justerats, för att guldkänslan ska bestå, även när toningen är borta. Dessutom har färgpaletten färdigställts med ett par nyanser från Kalmar FF:s långa historia.

Kalmar FF färgpalett
Kalmar FF färgpalett, basic
Typografi

Typografi för röda bröder

Kalmar FF:s typografi utgår från typsnittet Brothers. Ett karaktäristiskt typsnitt ritat av Emigre. Inspirationen till Brothers kom från ett brevhuvud som designades runt sekelskiftet 1900 – med andra ord ungefär samtidigt som Kalmar FF grundades. Brothers tar alltså sitt avstamp i historien, men har samtidigt en modern känsla.

Kalmar FF typsnitt och typografi - animering
Kalmar FF typsnitt och typografi guldfärg på röd bakgrund
Supporterbas på Guldfågeln Arena
Kalmar FF:s olika verksamheter
Nummer

Fredriksskans Display

Fredriksskans Display är Kalmar FF:s helt egna typsnitt. Ett skräddarsytt typsnitt som används när siffror ska presenteras. Typsnittet tar inspiration från den klassiska analoga resultattavlan på Fredriksskans IP.

Fredriksskans Shirt är en komprimerad version av typsnittet, med ordbilden Kalmar FF utskuret i botten. Detta typsnitt används uteslutande på spelarnas matchtröjor.

Klassiska bilder från Fredrikskans - Kalmar FF
Skräddarsytt typsnitt Kalmar FF - Fredrikskans
Siffertypsnitt Kalamar FF
Kalmar FF siffra 1-9. Guld mot röd bakgrund.
Kalmar FF siffra 1-9. Vit mot röd bakgrund.
Kalmar FF spelatröja. Design Wilson Creative och Select Sports.
Kalmar FF 1910
Kalmar FF skyltning Guldfågeln Arena
Grafiska element

Kalmar FF:s egna mönster

Vi har tagit fram en rad olika mönster, baserade på element från Kalmar FF:s emblem. Dessa mönster används främst som bakgrundselement.

Kalmar FF mönster 1
Kalmar FF mönster 2
Kalmar FF mönster 3
Kalmar FF mönster 4
Motion

Ett retrodoftande animationsmanér

Formerna i emblemet för osökt tankarna till de klassiska fotbollarna som användes i de stora mästerskapen från slutet av 70-talet till senare delen av 90-talet. Detta har vi tagit fasta på och skapat ett animationsmanér som känns både retro men också modernt och tidlöst. Ett stilrent manér i 2D, som ändå upplevs tredimensionellt.

Sammanfattning

En historiskt förankrad och framtidssäkrad identitet

Kalmar FF:s identitet har ett ben i historien och ett ben i framtiden. Något som fungerar här och nu men också en lång tid framöver. Värdig en fotbollsförening med anor från 1910.

Fredrikskans Kalmar
Carl Gustafsson och Romario i Kalmar FF - design Wilson Creative
Mall till Kalmar FF:s sociala medier
Kalmar FF annons i busshållplats
Kalmar FF Magasin
Rasmus Elm och Johny Erlandson
Henrik Jensen och Richardo Friedrich i Kalmar FF
Simon Skrabb tackar klacken
Kalmar FF emblem 2023 mot röd bakgrund
Hasse Hofvergård, VD Wilson Creative