Tech

Därför ska du ha en miljövänlig Jamstack-hemsida

Nov 2023
Webbutveckling
Webbyrå
Jamstack
Agenda 2030
Globala målen
Tech
Därför ska du ha en miljövänlig Jamstack-hemsida

Hållbar webbutveckling med Jamstack är framtiden

Vår planet står inför allvarliga miljöutmaningar. Men där det finns utmaningar finns det såklart också många smarta lösningar. I dag vill vi berätta lite om hur vi ser på hållbar digital innovation och hur man som företag kan ta ett större miljöansvar i sin digitala närvaro. Fokus i den här artikeln ligger på att skapa energisnåla hemsidor byggda med Jamstack, som inte bara gynnar miljön utan också hjälper företag att integrera Agenda 2030 och de globala målen i sin verksamhet, med speciell fokus på Mål 7: Hållbar energi för alla. Häng med!

Miljövänliga hemsidor för miljö och varumärke

Många företag lägger redan stort fokus på sin miljöpåverkan. Oavsett hur långt man har kommit i sin hållbarhetsprocess så är miljövänliga hemsidor ett enkelt och smart sätt att både minska företagets koldioxidavtryck och samtidigt visa på sitt engagemang för hållbar utveckling. Idag är det viktigare än någonsin för företag att integrera hållbara metoder i alla aspekter av sin verksamhet, inklusive den digitala närvaron. En hållbar webbplats med Jamstack är inte bara ett litet steg mot en grönare planet, utan också ett tydligt ställningstagande som kommunicerar företagets engagemang för hållbarhet. Kunder och investerare ställer allt högre krav vilket även gör miljövänliga webbplatser till en intressant del av ett företags varumärkesstrategi.

Jamstack-teknik

I centrum för hållbar webbutveckling står Jamstack. Tekniken minskar webbplatsernas totala energiförbrukning avsevärt och möjliggör även effektivare cachning och minskad belastning på servrar, vilket leder till lägre energianvändning och därmed mindre miljöpåverkan. Vi går in på de mer tekniska aspekterna längre ner i artikeln.

Snabbare laddningstider och överlägsen prestanda med Jamstack

En av de största fördelarna med Jamstack, vid sidan av den låga energiförbrukningen, är snabba laddningstider och extremt hög prestanda. Webbplatser byggda med denna teknik är optimerade för maximal snabbhet, vilket inte bara förbättrar användarupplevelsen utan även påverkar webbplatsens SEO-ranking och konverteringsfrekvens positivt. Dessa snabba laddningstider är avgörande för att behålla besökare på din webbplats och för att säkerställa en smidig och positiv användarupplevelse.

Agenda 2030 - hållbar energi för alla

Agenda 2030, särskilt mål 7 om hållbar energi för alla, utgör en viktig grund för företag som vill bidra till en mer hållbar värld. Genom att anpassa sina digitala strategier mot dessa mål, kan som sagt inte bara reducera sin miljöpåverkan utan också stärka sin trovärdighet och sitt varumärke. Digital hållbarhet blir därmed en integrerad del av företagets identitet och bidrar till en mer ansvarsfull global näringsverksamhet.

Haileyhr.se - miljövänlig hemsida med Jamstack

Haileyhr.se - en miljövänlig hemsida gjord med Jamstack

Nu blir det lite tech-tugg

Jamstack är en modern webbutvecklingsarkitektur som står för JavaScript, API och Markup. Denna teknik kombinerar flera tekniker för att öka prestanda, säkerhet, skalbarhet och robusthet för webbplatser. Den utnyttjar fördelarna med mindre komplicerad arkitektur genom att reducera antalet rörliga delar jämfört med traditionella CMS-baserade lösningar​​.

Sju fördelar med Jamstack

1. Ökad prestanda

Till skillnad från webbplatser i traditionella CMS, där sidor genereras dynamiskt av en server vid varje användarförfrågan, bygger Jamstack sidor i förväg när koden sparas och byggs. Dessa förrenderade sidor kan sedan serveras direkt, vilket reducerar tiden det tar att ladda en sida betydligt​​.

2. Enklare, snabbare och billigare

Genom att använda statiska sidor (HTML-filer) minskas komplexiteten på serversidan. Dessa sidor kan läggas direkt i ett Content Delivery Network (CDN), vilket är en billigare, snabbare och mer tillförlitlig hostinglösning jämfört med traditionella dynamiska webbservrar​​.


3. Hög säkerhet

Jamstack anses vara en säkrare arkitektur än traditionella dynamiska webbplatser, då den minskar antalet potentiella säkerhetshål genom att förlita sig på enklare filer snarare än komplexa dynamiska script som körs på serversidan​​.


4. Skalbarhet

Med webbsidor och filer i ett CDN uppnås skalbarhet automatiskt. CDN är designade för att hantera stora variationer i trafik och erbjuder robust infrastruktur samt effektiv datacachning​​.


5. Dynamisk funktionalitet

Även om sidorna i Jamstack är statiska, kan de inkludera dynamiska funktioner genom JavaScript och APIer. Detta gör det möjligt att hantera användarinteraktioner och skapa dynamiska webbelement, som en sorterad produktlista​​.


6. API-baserad datahantering

Dynamisk funktionalitet och datalagring har flyttats från den primära webbservern till separata APIer. Detta innebär att data tas emot och skickas via dessa APIer från en applikationsserver, vilket ger flexibilitet och säkerhet​​.


7. Flexibel arkitektur

Jamstack är inte en specifik produkt utan en arkitektur som tillåter användning av olika plattformar och ramverk, som site generators och JavaScript-ramverk. Ett headless CMS fungerar ofta som API för att hantera och exponera innehåll​​.


Denna teknik erbjuder en effektiv och säker lösning för att bygga moderna, prestandaoptimerade och skalbara webbplatser. Genom att minska beroendet av tunga serverprocesser och utnyttja fördelarna med CDN och APIer, möjliggör Jamstack en mer hållbar och energieffektiv webbplatsarkitektur.

Bravura.se - miljövänlig hemsida med Jamstack

Bravura.se - en hållbar hemsida gjord med Jamstack

Ett varumärkesstärkande statement

Att skapa miljövänliga hemsidor med Jamstack innebär en vinnande kombination av effektivitet, prestanda och hållbarhet. Det är inte bara en investering i din företags hållbara närvaro online, utan också ett viktigt varumärkesstärkande statement. 

Wilson Creative - webbyrå för digital hållbarhet

Som experter på Jamstack-teknik och digital hållbarhet, är Wilson Creative ett tryggt val av webbyrå för företag som vill förstärka sin webbnärvaro på ett miljövänligt sätt. Vårt team av nyfikna utvecklare och designers skapar självklart inte bara hemsidor som är snälla mot miljön. De lägger minst lika mycket energi på vass UX och webbdesign för att användarupplevelsen ska bli så härlig som det bara går.