Jamstack-hemsida, vad är det och varför bör du överväga det?

Jamstack är framtidens hållbara webbutveckling
Miljövänliga hemsidor med Jamstack-teknik innebär en vinnande kombination av effektivitet, prestanda och hållbarhet. Det är inte bara en investering i din företags hållbara närvaro online, utan också ett viktigt varumärkesstärkande statement.
Vår planet står inför allvarliga miljöutmaningar. Men där det finns utmaningar finns det såklart också många smarta lösningar. I dag vill vi berätta lite om hur vi ser på hållbar digital innovation och hur man som företag kan ta ett större miljöansvar i sin digitala närvaro.
Fokus i den här artikeln ligger på att skapa energisnåla hemsidor byggda med Jamstack, som inte bara gynnar miljön utan också hjälper företag att integrera Agenda 2030 och de globala målen i sin verksamhet, med speciell fokus på Mål 7: Hållbar energi för alla. Häng med!
Miljövänliga hemsidor för miljö och varumärke
Många företag lägger redan stort fokus på sin miljöpåverkan. Oavsett hur långt man har kommit i sin hållbarhetsprocess så är miljövänliga hemsidor ett enkelt och smart sätt att både minska företagets koldioxidavtryck och samtidigt visa på sitt engagemang för hållbar utveckling.
Idag är det viktigare än någonsin för företag att integrera hållbara metoder i alla aspekter av sin verksamhet, inklusive den digitala närvaron. En hållbar webbplats med Jamstack är inte bara ett litet steg mot en grönare planet, utan också ett tydligt ställningstagande som kommunicerar företagets engagemang för hållbarhet. Kunder och investerare ställer allt högre krav vilket även gör miljövänliga webbplatser till en intressant del av ett företags varumärkesstrategi.
Agenda 2030 - hållbar energi för alla
Agenda 2030, särskilt mål 7 om hållbar energi för alla, utgör en viktig grund för företag som vill bidra till en mer hållbar värld. Genom att anpassa sina digitala strategier mot dessa mål, kan som sagt inte bara reducera sin miljöpåverkan utan också stärka sin trovärdighet och sitt varumärke. Digital hållbarhet blir därmed en integrerad del av företagets identitet och bidrar till en mer ansvarsfull global näringsverksamhet.

En identitet rotad i Oskarshamn
2025Attraktiva OskarshamnBranding

Orange is the new Best
2025Best TransportBranding

En mänsklig identitet för innovativa Leadcaller
2025LeadcallerBranding

Kreativa lösningar med konkreta resultat
2025Ekerum Resort ÖlandDigital
Så här funkar Jamstack rent tekniskt
Jamstack är en modern webbutvecklingsarkitektur som står för JavaScript, API och Markup. Denna teknik kombinerar flera tekniker för att öka prestanda, säkerhet, skalbarhet och robusthet för webbplatser. Den utnyttjar fördelarna med mindre komplicerad arkitektur genom att reducera antalet rörliga delar jämfört med traditionella CMS-baserade lösningar.
Denna teknik erbjuder en effektiv och säker lösning för att bygga moderna, prestandaoptimerade och skalbara webbplatser. Genom att minska beroendet av tunga serverprocesser och utnyttja fördelarna med CDN och APIer, möjliggör Jamstack en mer hållbar och energieffektiv webbplatsarkitektur.
Resultat: Snabbare laddningstider och överlägsen prestanda
En av de största fördelarna med Jamstack, vid sidan av den låga energiförbrukningen, är snabba laddningstider och extremt hög prestanda. Webbplatser byggda med denna teknik är optimerade för maximal snabbhet, vilket inte bara förbättrar användarupplevelsen utan även påverkar webbplatsens SEO-ranking och konverteringsfrekvens positivt. Dessa snabba laddningstider är avgörande för att behålla besökare på din webbplats och för att säkerställa en smidig och positiv användarupplevelse.
Jamstack: Sju starka fördelar
1. Ökad prestanda och snabbare laddtid
Till skillnad från webbplatser i traditionella CMS, där sidor genereras dynamiskt av en server vid varje användarförfrågan, bygger Jamstack sidor i förväg när koden sparas och byggs. Dessa förrenderade sidor kan sedan serveras direkt, vilket reducerar tiden det tar att ladda en sida betydligt.
2. Enklare och billigare webbhosting
Genom att använda statiska sidor (HTML-filer) minskas komplexiteten på serversidan. Dessa sidor kan läggas direkt i ett Content Delivery Network (CDN), vilket är en billigare, snabbare och mer tillförlitlig hostinglösning jämfört med traditionella dynamiska webbservrar.
3. Högre säkerhet
Jamstack anses vara en säkrare arkitektur än traditionella dynamiska webbplatser, då den minskar antalet potentiella säkerhetshål genom att förlita sig på enklare filer snarare än komplexa dynamiska script som körs på serversidan.
4. Skalbarhet och robust infrastruktur
Med webbsidor och filer i ett CDN uppnås skalbarhet automatiskt. CDN är designade för att hantera stora variationer i trafik och erbjuder robust infrastruktur samt effektiv datacachning.
5. Dynamisk funktionalitet
Även om sidorna i Jamstack är statiska, kan de inkludera dynamiska funktioner genom JavaScript och APIer. Detta gör det möjligt att hantera användarinteraktioner och skapa dynamiska webbelement, som en sorterad produktlista.
6. API-baserad datahantering
Dynamisk funktionalitet och datalagring har flyttats från den primära webbservern till separata APIer. Detta innebär att data tas emot och skickas via dessa APIer från en applikationsserver, vilket ger flexibilitet och säkerhet.
7. Flexibel arkitektur med headless CMS
Jamstack är inte en specifik produkt utan en arkitektur som tillåter användning av olika plattformar och ramverk, som site generators och JavaScript-ramverk. Ett headless CMS fungerar ofta som API för att hantera och exponera innehåll.
Full kontroll med headless CMS
En av fördelarna med Jamstack är att det bygger på en så kallad headless-struktur, där innehållet hanteras separat från design och teknik. Det innebär att du som administratör har full kontroll över vad som sägs, medan utvecklare fritt kan jobba med hur det visas – helt utan att systemen krockar.
Till skillnad från traditionella CMS, där backend och frontend är tätt sammankopplade, erbjuder en headless-arkitektur betydligt högre flexibilitet, säkerhet och prestanda. Det är en lösning som är både framtidssäker och lätt att underhålla.
Hos oss på Wilson Creative jobbar vi bland annat med Prismic och Strife, två moderna headless-CMS som passar både för mindre innehållstunga kampanjsajter och för komplexa strukturer med många redaktörer. För uppdragsgivare innebär det ett användarvänligt gränssnitt där man kan hantera sitt innehåll smidigt och säkert, samtidigt som vi bygger snabba, modulbaserade sajter i framkant.
Ett CMS som inte håller tillbaka
Med ett headless CMS väljer du själv den redigeringsmiljö som passar din verksamhet bäst – oavsett om du prioriterar enkelhet, flerspråkighet eller avancerad versionering. Innehållet blir dessutom lätt att återanvända i olika kanaler, t.ex. i appar, kampanjsidor eller digital signage, eftersom det är frikopplat från själva webbplatsens utseende.
Wilson Creative - webbyrå för digital hållbarhet
Som experter på Jamstack-teknik och digital hållbarhet, är Wilson Creative ett tryggt val av webbyrå i Kalmar för företag som vill förstärka sin webbnärvaro på ett miljövänligt sätt. Vårt team av nyfikna utvecklare och designers skapar självklart inte bara hemsidor som är snälla mot miljön. De lägger minst lika mycket energi på vass UX-design för att användarupplevelsen ska bli så härlig som det bara går.